Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging is belangrijk voor je hond. In de maand februari wordt hier door veel dierenartsen extra aandacht aan besteed. Wat kan je zelf doen om gebitsproblemen bij je hond te voorkomen?

Net als mensen kunnen honden ook last van tandplak en tandsteen hebben. Honden hebben niet snel last van gaatjes op het kauwvlak van hun tanden en kiezen, maar kunnen wel geïrriteerd tandvlees of zelfs ontstekingen ontwikkelen als er geen aandacht wordt besteed aan hun gebit. De kans op gebitsproblemen neemt duidelijk toe naar mate je hond ouder wordt, maar vanaf een jaar of 3 komt tandsteenvorming bij honden al regelmatig voor. Wat kan je als eigenaar doen om zijn gebit in optimale conditie te houden? Eigenlijk geldt voor honden hetzelfde als voor mensen: regelmatig de tanden en kiezen poetsen helpt het beste om tandplak te verwijderen en daarmee de vorming van tandsteen te voorkomen. Dit poetsen kan met een gaasje om je vingertop, of een vingertandenborstel, maar er zijn ook tandenborstels voor honden op de markt. Je zult dit voorzichtig moeten aanleren, niet alle honden vinden tandenpoetsen meteen leuk. Een andere manier is om honden te laten kauwen op iets dat langs zijn tanden en kiezen schraapt of schuurt. Denk bijvoorbeeld aan een pens staafje of een taai stuk huid. Of een vers bot waar nog wat vlees op zit. Er zijn ook rubber kauwspeeltjes verkrijgbaar met dezelfde werking.

Waar komt de tandplak eigenlijk vandaan? Tandplak ontstaat door alles wat aan de tanden blijft plakken, voornamelijk uit zetmeelrijke voeding. De zetmeel blijft gemakkelijk plakken en bacteriën die in de mond van je hond leven vinden de zetmeel een geweldige voedingsbodem. Zij zetten de suikers uit het zetmeel om in zuren en het kleverige goedje dat ontstaat heet tandplak. De bacteriën en zure tandplak kunnen zorgen voor geïrriteerd tandvlees en een onaangename geur. Als de tandplak niet verwijderd wordt, kan zich tandsteen afzetten op de tanden waar weer makkelijker zetmeel aan blijft kleven en zo ga je van kwaad tot erger.

Hoe herken je problemen in de mond van je hond? Het eerste wat op kan vallen is de geur van zijn adem. De bacteriën in de tandplak zorgen voor een onaangename geur. Verder kan je kijken naar de kleur van het tandvlees. Dit hoort lichtroze te zijn (bruine/zwarte pigmentvlekken komen bij sommige honden voor, dit zegt niets over de conditie van het tandvlees). Als het tandvlees donkere randjes vertoond of rood en gezwollen is, is dat een teken dat het niet gezond is op die plek. Kauwt je hond met zijn kop scheef en steeds naar de zelfde kant, dan kan dat ook een teken zijn van ongemak in zijn mond. Ook het produceren van veel speeksel kan een probleem aangeven. Het is verstandig om bij 1 of meer genoemde signalen zijn gebit te laten controleren door een dierenarts.

Poetsen is dus belangrijk voor een goede hygiëne in de hondenmond en ook door de keuze van voer en snacks heb je invloed op de vorming van tandplak en bijkomende problemen. Kies je bijvoorbeeld voor snacks die weinig tot geen zetmeel bevatten, dan kan zich daaruit weinig tandplak vormen. Ook zijn er supplementen op basis van zeegras te koop die de vorming van tandplak en de daarmee gepaard gaande slechte adem tegen gaan. Soms worden deze poeders verwerkt in een snack die dan als tand verzorgend wordt aangeboden.