Kauwen en kluiven

Kauwen en kluiven

Het gebit van een hond is gemaakt om vlees te scheuren en botten te kraken. Het kauwen van voeding is voor de hond nodig om de stukken zo klein te maken dat ze kunnen worden doorgeslikt, in de maag begint de eerste echte vertering van het voedsel. Speeksel zorgt voor een gemakkelijke passage door de slokdarm.

Tandplak wordt tegenwoordig veel bij honden gezien. Het ontstaat door groei van bacteriën in voedselresten die op de tanden en kiezen achterblijven. Door het schuren van voedsel of een kluif langs de tanden en kiezen kan eventueel aanwezige tandplak worden verwijderd. De meest effectieve manier om tandplak te voorkomen /verwijderen is het poetsen van de tanden van de hond na de maaltijd, maar ook het dagelijks aanbieden van een kauwproduct wordt door menig dierenarts aanbevolen. Hiermee voorkom je dat tandplak zich kan vormen en zich daardoor tandsteen kan afzetten op het gebit.

Naast dit technische en medische standpunt, is er ook een andere invalshoek om het kauwen van honden te beschouwen. Als je uitgaat van de oorspronkelijke bedoeling van het gebit, het scheuren van vlees en kraken van botten, dan kun je nagaan dat de hond daar afhankelijk van de grootte van zijn ‘prooi’ enige tijd mee bezig is. Het kauwen op de prooi kost tijd en vergt de nodige energie. Het geeft ook genoegdoening in de vorm van een gevulde maag en een portie endorfine in de bloedbaan. Endorfine zorgt voor een pijnstillend effect, geeft een geluksgevoel en vermindert angst. Ook in dit opzicht bewijs je je hond een dienst met af en toe een lekkere kluif.

Kluiven is een nuttige en aangename bezigheid voor je hond!
Om de kauwbehoefte van je hond in goede banen te leiden heeft BestBuddy in de lijn Chews lekkere kluiven. Zo hebben we een rundermergpijp en diverse kluiven van runderhuid. Ook de gedroogde oren en kophuid in de Pure Dry lijn zijn als kauwartikel zeer geschikt. Uiteraard allemaal 100% natuurlijk en zonder toevoeging van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen! Als je het jezelf helemaal makkelijk wil maken, bestel je het kluif pakket met een mix van 5 heerlijke kauwsnacks, genoeg voor menig uur kluif plezier.